De la produse organice si mancare gatita acasa, notiunea de sustenabilitatea devine tot mai mult un stil de viata complet. Companiile cauta si gasesc solutii ca sa refoloseasca materiale si sa le transforme in obiecte folositoare si ecologice, care sunt prietenoase cu mediul incojurator. Cine nu-si doreste o bucatarie eco-friendly, cu electrocasnice care consuma putin, chiuvete sustenabile si mobilier din materiale reciclate sau naturale? Vei afla din acest articol care este tehnologia din spatele unei astfel de chiuvete si cum te poate ajuta sa-ti mentii grija pentru un mediu sanatos in fiecare colt din casa ta.

Chiuvetele de bucatarie si sustenabilitatea

Cand este considerat un produs sustenabil?

La initiativa Organizatia Natiunilor Unite, exista 17 SDG (sustainable development goals) care urmaresc reducerea saraciei, imbunatatirea sanatatii si educatiei si sa se sporeasca cresterea economica, in timp ce se depun eforturi pentru a combate schimbarile climate si se protejeaza oceanele si padurile.

Aceste demersuri au inceput in anul 1992, cu ocazia Summitului Pamantului (Earth Summit) si astfel s-a creat o agenda actionabila, iar toate statele membre au obligatia sa isi aduca aportul. Agenda 30 este un proiect in derulare, care urmareste un plan concentrat pe actiunea oamenilor, prosperitate si planeta.

Astfel, conform normelor, in industria un produs poate fi considerat sustenabil daca intruneste cei trei P care tin de planeta, populatie si profit:

  • Planeta – se poate reduce amprenta ecologica prin investirea in energie regenerabila, gestionarea eficienta a resurselor naturale, optimizarea logisticii si reducerea deseurilor.
  • Populatie – este componenta umana din orice companie care utilizeaza tehnologia, face actiuni si impacteaza comunitatea prin obiceiuri cotidiene desfasurate la munca, dar si acasa si in timpul liber
  • Profit  – pentru a beneficia de o companie sustenabila, profitul face parte dintr-un plan de afaceri, de dezvoltare si poate ajuta la eficienta economica, in timp ce protejeaza mediul prin decizii actionabile.

Companiile care reusesc sa imbine cei 3 P cu succes primesc certificari verzi de la autoritati.

Chiuvetele de bucatarie si sustenabilitatea

Chiuveta sustenabila din bucataria ta

O bucatarie sustenabila inglobeaza O chiuveta sustenabila integreaza si accesoriile – de la baterie, filtru de apa si  pana la tocator de alimente. Daca te intrebi cum sa alegi o chiuveta de bucatarie ecologica, asigura-te ca ai ales un producator de top, cum este SCHOCK. 

Chiuvetele SCHOCK din granit compozit au in compozitia lor  80% cuart. Au trei game de productie si diverse forme, texturi si culori. Compania are mai multe certificari si nominalizari la evenimente precum Green Product Award, German Sustainability Award company sau EcoVadis Sustainability Rating.

CRISTADUR® Green Line este o gama de chiuvete de bucatarie sustenabile, realizate integral din materii prime naturale, regenerabile sau reciclate. Durabile, ecologice si aspectoase! Prin maiestrie, pasiune autentica si creativitate sustenabila, brandul reuseste sa creeze produse inovatoare, cu finisaje deosebite, realizate cu responsabilitate si atentie la cele mai mici detalii.

Baterie chiuveta

Confectionate din diverse materiale, bateriile durabile care au mai multe functii de economisire a apei sau de filtrare a ei sunt ideale pentru un stil de viata sanatos si sustenabil. Producatori precum Higold si Schock folosesc materiale reciclabile si din resurse regenerabile pentru a reduce amprenta de carbon si impactul asupra mediului inconjurator. 

Tocator de alimente

Resturile alimentare care raman in chiuveta pot fi indepartate cu usurinta, fara a fi nevoie de aruncarea manuala in cosul de gunoi. Montarea unui tocator de resturi alimentare poate fi de folos pentru a combate risipa si a preveni mirosurile neplacute din gunoi. Resturile de alimente sunt biodegradabile, iar un tocator precum Insikerator, care macina fin toate resturile reprezinta un mic gest de sustenabilitate – deseuri care nu ajung in gropile de gunoi.

Bucatarie sustenabila completa

Pentru a reduce amprenta de carbon, mobilierul si obiectele durabile din bucatarie folosesc resurse naturale. Intr-o bucatarie sustenabila, materialele toxice se inlocuiesc unele reutilizabile si regenerabile, iar tu te poti bucura de un mediu curat in interior. Tehnologia face ca aceste obiecte sa intruneasca standarde de calitate, sustenabilitate, dar si de siguranta si de imbunatatirii a calitatii vietii.   

Daca vrei sa creezi un mediu ecologic in spatiul personal, alege materiale certificate pentru mobilier, obiecte de iluminat, electrocasnice, recipiente de stocare sau accesorii de curatat si gatit.  

Mobilier

Chiar daca pot exista bucatarii cu mobila din lemn masiv, majoritatea oamenilor opteaza pentru mobilier realizat din PDF sau MDF. Pentru a beneficia de un mobilier sustenabil, acesta trebuie sa fie confectionat din materialele precum bambus, lemn certificat FSC/Greenguard/CertiPUR-US, upcycled sa aiba textile naturale, organice pentru tapiterii, dar si finisaje respectiv adezivi non-toxici.

Prin procesele de productie a mobilierului, se reduc emisiile de carbon si se pot conserva resursele naturale. 

Iluminat

Pentru consumatorii casnici, solutiile de iluminat cu tehnologie LED sunt eficiente pentru utilizarea electricitatii si nu contin mercur (cum erau becurile clasice), astfel nu sunt nocive pentru sanatatea ta si a familiei. Pentru a optimiza si mai mult modul in care folosesti lumina in bucatarie, poti utiliza sisteme inteligente pentru a coordona intensitatea luminii, crea atmosfera in functie de culoare sau sincroniza lumina cu televizorul sau muzica.

Un sistem inteligent iti permite sa aprinzi sau sa opresti lumina dintr-o aplicatie, chiar daca esti plecat in vacanta. De exemplu, Philips Hue (personal wireless lighting) te poate ajuta sa imbunatatesti atmosfera din bucatarie.  

Electrocasnice

Pe langa designuri inovatoare sau atemporale, electrocasnicele pentru bucatarie devin tot mai interesante in ceea ce priveste tehnologia dar si sustenabilitatea. Alege-le pe cele care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. De exemplu, Grupul Electrolux are un plan indraznet pentru atingerea obiectivelor climatice si vrea ca pana in anul 2050 sa aiba zero emisii de gaze (pentru toate activitatile de productie, transport, vanzare si produse).

Astfel de produse folosesc surse regenerabile pentru operatiuni si si-au adaptat produsele sa reduca risipa alimentara (frigidere) sau sa permita dizolvarea detergentului in apa rece (masini de spalat haine/vase). Electrocasnicele 

Recipiente stocare si accesorii

Condimentele, faina, orezul, zaharul stau mai bine in recipiente din ceramica sau din sticla, sau chiar din metal, care sa fie inchise ermetic. In plus, poti alege bumbacul pentru textile, lemnul de mango pentru lingurile de salata sau tavi, bureti din nuca de cocos si celuloza, produse de curatare biodegradabile. 

Pentru sortarea deseurilor, poti opta pentru cosuri de gunoi din fier cum sunt modelele de la RoBin ce propun un design minimalist si au o capacitate mare de depozitare.

Eco de la chiuveta la mobilier

Sustenabilitatea este un stil de viata. Cu cat faci alegeri mai sanatoase, cu atat ai mai multa grija de tine, de ceilalti, dar si de mediul inconjurator. Investeste intr-o bucatarie durabila prin alegerea unor produse premium, cu certificate de calitate de la producatori asa cum sunt chiuvetele de la Schock sau tocatorul de alimente de la Insikerator. 

Bucataria ecologica este cea in care toate obiectele imbina intr-un mod armonios proprietatile estetice cu cele functionale, incurajand o viziune sustenabila asupra gatitului, prin alegerea unor ingrediente organice, nemodificate genetic, fara coloranti sau conservanti. 

Resurse folosite pentru articol:

Lasa comentariu

Campul marcat cu steluta (*) este obligatoriu.