Ergonomia se refera la lucruri care ofera confort atunci cand le utilizezi. Cel mai des auzim acest cuvant asociat cu scaune de birou sau de masina. Insa, stiai ca ca exista si ergonomie la chiuvete? Daca ai in bucatarie lucruri de calitate si la indemana, inclusiv chiuveta, bateria si alte accesorii, te vei bucura de timpul petrecut acolo, asigurandu-ti comoditate si avand grija de sanatatea ta.

Ce inseamna o bucatarie ergonomica?
Este acea bucatarie care imbina elemente de mobilier si electrocasnicele, oferind un spatiu functional ce permite mobilitea, in timp ce nu suprasolicita corpul.
In primul rand, bucataria este un loc magic, un spatiu functional unde oamenii petrec zilnic timp pentru pregatirea hranei si luarea meselor principale. La finalul unei zile, totul se curata si se pune la loc pentru a lasa incaperea curata si pregatita pentru urmatoarea zi.
Bucataria este cea care aduce la un loc arome si texturi, dar si familii, respectiv momente si amintiri frumoase. Parintii pot avea activitati culinare alaturi de cei mici, activandu-le astfel simturile si oferindu-le experiente.
Iata asadar de unde vine importanta ergonomiei in alegerea chiuvetei de bucatarie – din dorinta de a petrece timp de calitate in bucatarie, intr-un mediu confortabil, avand toate obiectele la indemana, protejandu-ti corpul de miscari repetitive care pot produce dureri de spate, crampe musculare sau dureri de gat.
Cum alegi chiuveta pentru un spatiu functional?
Pentru a afla ce forma, ce adancime sau cat de mare trebuie sa fie chiuveta pentru bucatarie, e nevoie sa calculezi dimensiuni si sa imbini toate lucrurile necesare ca la un puzzle in functie de trei mari aspecte:
- dimensiunea blatului
- obiectele aflate pe blat (espressor, prajitor de paine, plita, filtru de apa, air fryer)
- spatiul disponibil sub blatul de lucru

Triunghi de lucru in bucatarie
Intr-o bucatarie, sarcinile se impart intre frigider, plita/cuptor si chiuveta. Conceptul de triunghi de lucru in bucatarie a fost initiat de inginerul Lillian Moller Gilbreth in 1920 pentru a determina daca amenajarea este eficienta atat din punct de vedere estetic, cat si functional.
Principiul este folosit de arhitecti si de designeri de interior pentru amenajarea/reamenajarea bucatariilor. La baza triunghiului de lucru exista mai multe dimensiuni si masuratori de care specialistii tin cont atunci cand fac recomandarile de design.

Pentru a putea optimiza spatiul disponibil in bucataria ta (indiferent ca e o bucatarie mare/mica) si a avea un flux practic, ai nevoie sa organizezi trei zone de lucru:
- zona de preparare, pentru pregatirea alimentelor.
- zona de gatit, din jurul plitei si cuptorului.
- zona de curatare, ce include chiuveta, masina de spalat vase, respectiv uscatorul de vase.
Un sfat demn de urmat in alegerea chiuvetei de bucatarie este cel prin care alegi un model care-ti asigura confort ergonomic si nu te obliga sa stai aplecat mult timp.

5 principii de baza ale ergonomiei
- Foloseste conceptul de triunghi pentru zonele de lucru din bucataria ta.
- Asigura-te ca dimensiunile dintre piesele de mobilier si cele de pe blat sunt cele potrivite.
- Foloseste o postura neutra in bucatarie; lucreaza la o inaltime direct proportionala cu inaltimea ta.
- Evita folosirii fortei excesive (ridicat, tras, impins).
- Plaseaza obiectele la indemana, in functie de frecventa utilizarii lor.
Chiuveta potrivita pentru o bucatarie ergonomica
Alege chiuveta in functie de ergonomia data de spatiul bucatariei tale. Masoara distantele dintre obiecte si asigura-te ca ai o postura comoda atunci cand utilizezi chiuveta. Ofera-ti un plus de confort cu o chiuveta bucatarie premium, realizata din materiale rezistente si durabile in timp, care sunt montate de specialisti, pentru a intregi designul celor trei zone de lucru.
- Model chiuveta in imagine https://www.axil.ro/chiuveta-granit-schock-mono-n-100-silverstone-cristadur-570-x-510-mm-cu-sifon-automat.html ↩︎